Mentés

Tudja meg, hogyan zajlik a zsíranyagcsere folyamata

647
HOZZÁSZÓLÁS:

A szénhidrátoknak zsírrá való átalakulása részben a májban megy végbe, részben a zsírszövetekben. Itt számos biokémiai reakció zajlik le, s ezek összességét zsíranyagcserének nevezzük. A zsíranyagcsere a szervezetben fontos szerepet tölt be, mint energiatároló és az energiatartalékok szállítója.zsiranyagcsere

Hogyan zajlik a zsíranyagcsere?

A testben előforduló összes zsír vagy a táplálékból származik, vagy bioszintézis útján a májban termelődik. A zsírok emésztése során jelentős szerepe van az epének (az emulgeálás szempontjából) és a hasnyálmirigynek (a felbontás szempontjából), mivel ezek szállítják az enzimeket e folyamatokhoz.

Koleszterin és egy különleges bélenzim segítségével a zsírok előkészített alkotórészei bekerülnek a bél nyirokrendszerébe, és a nyirokedények útján is tovább szétszóródnak a testben. A fölösleges zsír, mint úgynevezett depózsír különösen a bőr alatti kötőszövetsejtekben rakódik le. Kórosan fokozott zsírképzés esetén egyes szervek elzsírosodására és érelmeszesedéses gócok kialakulására kerül sor.

Mentés

A legismertebb és az orvostudományban a leggyakrabban mért zsírok a trigliceridek, valamint a koleszterin. Ha táplálékunk teljesen zsírtalan is, a tápenergia trigliceridek formájában tárolódik. Kémiailag nézve itt három zsírsavrészecske egy glicerinrészecskével vegyül.

Ha a zsíranyagcserének ebben a szakaszában zavar következik be, kialakul az elhízásra való hajlam (adipozitás), szívpanaszokra és érrendszeri megbetegedésekre kerülhet sor. Mihelyt a test nem kap már energia-utánpótlást, például koplalás esetén, az ellenkező reakció következik be: a szervezet zsírt mozgósít, vagyis old ki a depóból, ezt kémiailag építőköveire (zsírsavakra és glicerinre) bontja, és a véren át a sejtekhez továbbítja. Ennek során emelkedik a zsírsavak és glicerin koncentrációja a vérben.

Tényleg ártalmas a koleszterin?

A koleszterin az érrendszeri betegségekben betöltött szerepe révén vált különösen ismertté. Ez azzal járt, hogy ma sokan lehetőleg koleszterinszegény táplálkozásra álltak át. Bár e folyamat mechanizmusa körül ma még viták vannak, annyi bizonyosnak látszik, hogy csak a véredények károsodása vezethet a koleszterin kóros lerakódásához. Emellett a mintegy 30 különböző koleszterin közül csak az oxidált formák ártalmasak, amilyenek például a tojásban, a tejben és a tartósító-anyagokban fordulnak elő.

A szervezetnek bizonyos mennyiségben sürgősen szüksége van koleszterinekre, mivel ezek lényeges alkotórészei a sejthártyának, például bizonyos idegsejteknél, a mellékvesében, az agyban, a bőrben, a lépben és a petefészekben. A koleszterineket más zsírokkal együtt a nyirokérrendszer veszi fel, és egy részüket a sejtekhez szállítja, másik részüket azonnal a májba juttatja. Ott történik átalakításuk az emésztéshez szükséges epesavakká, de egy részük átalakítás nélkül, az epén és a bélen át kiürül.

Bélflóránk néhány baktériuma alkalmas a koleszterinek kémiai lebontására. Ezáltal a koleszterinnek az a mennyisége, amely elfogyasztás révén a vérbe kerül, a normális mértékre csökken. Ha ellenben a bélben megbomlik a baktériumtelep összetétele, például antibiotikumok vagy más gyógyszerek szedése folytán, elmarad ez a lebontás, és a vér koleszterinszintje emelkedik. A koleszterin-anyagcsere ilyen zavarai cukorbetegségnél és sárgaságnál fordulnak elő.

647
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

Mentés

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

560

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát? [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]

 

Mentés