Mentés

Ismerje meg a mézes gyógyteák elkészítési módjait

929
HOZZÁSZÓLÁS:

A méz nem csak édesítőszer. Attól függően, hogy milyen ételhez adjuk, felerősítheti bizonyos hozzávalók ízét.mez-akacmez-viragmez-meheszeti-16

Használhatjuk zöldségek ízesítéséhez, készíthetünk vele szószokat, üdítőt, likőröket, vagy akár a gyümölcssalátát gazdagíthatjuk vele.

Talán említeni sem kell, hogy kiválóan használható krémek, pudingok és bármilyen édesség készítésénél.

Mentés

Viszont sosem szabad 45 oC-nál melegebbre hevíteni, mert hő hatására veszít értékes tápanyagaiból. Azoknál a recepteknél, ahol főzésre is szükség van, ezt a tényezőt figyelmen kívül kell hagynunk.

A gyógyteák és a méz

A gyógyteák úgy készülnek, hogy meleg vagy hideg vízben kioldódik a hatóanyag. Alapvetően háromféle eljárást különböztethetünk meg: forrázat, főzet és oldat.

A felhasznált növény fajtájától és részétől függően kell kiválasztani a legmegfelelőbb módszert. Tudnunk kell, hogy a gyógynövényeket és a virágokat néhány kivételtől eltekintve nem szabad forralni, mert a hő tönkreteszi a bennük található értékes anyagokat.

Ezekben az esetekben jobb leforrázni őket, vagy oldatot készíteni. A keményebb részeket (bogyó, héj, mag, gyökér) viszont inkább főzzük, mint hogy oldatot készítsünk belőlük. Ha a főzeteket ízletesebbé szeretnénk tenni, akkor használhatunk teljesen szűz mézet, amely gazdag természetes elemekben, és jól illik a gyógynövényekhez.

Forrázat

Azoknál a gyógynövényeknél alkalmazzuk, amelyek különösen gazdagok olyan aktív elemekben, amelyek hővel vagy folyadékkal kapcsolatba lépve gyorsan elpárolognak.

A gyógynövényt tegyük üveg- vagy kerámiaedénybe, és öntsük rá a meleg vizet. 5-10 percig hagyjuk állni, majd keverjük össze és szűrjük le. Az elkészítés után azonnal fogyasszuk el. mert a gőzzel együtt az aktív részek is elpárolognak.

Főzet

A növényt tegyük egy fazékba, öntsünk rá hideg vizet és fedjük le. Forraljuk fel és hagyjuk forrni 5 percig (virágok, levelek és szabadban növő részek esetében) vagy akár 10-20 percig (gyökér, héj és gyümölcsök esetében). A forrázathoz hasonlóan fogyasszuk el azonnal, mert elpárolognak az aktív részek.

Oldat, tinktúra

Az elkészítése több időt igényel, mint az előző kettőé.

Ezt az eljárást hideg folyadékkal végezzük: a növényeket tegyük hideg vízbe (használhatunk hideg olajat, bort vagy alkoholt is). A növénytől és a felhasznált folyadéktól függően hagyjuk ázni legalább egy napig, vagy akár hetekig.

Ne feledkezzünk meg a gyógyhatású borokról sem, a gyógynövények gyűjtése mellett ez a régi hagyomány is kezd újra népszerűvé válni. Magas alkoholtartalmú vörös- vagy fehérbor felhasználásával (lehet marsala vagy portói is) készíthetjük az ilyen típusú oldatot. Fogyasszuk kanállal vagy kispohárral.

929
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

Mentés

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

560
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát? [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]

 

Mentés