Mentés

Íme, a csodálatos méz, mely sokkal több, mint egy étel

912
HOZZÁSZÓLÁS:

Az élelmiszerekkel a szükséges tápanyagot vesszük magunkhoz, amelyek ahhoz kellenek, hogy fenntartsuk az egyensúlyt a szervezet kémiai összetétele és biokémiai felépítése között, és pótoljuk azokat a veszteségeket, amelyekkel a mozgás, a munka, azaz maga az élet jár, illetve biztosítsuk a szövetek hatékony működését.

A sokoldalú mézmez-akacmez-viragmez-meheszeti-03

A méz az az élelmiszer, amely az összes fent említett követelménynek megfelel. A benne lévő cukrok szállítják az összes olyan anyagot, amely a létfenntartáshoz kell, és amelyek védik a szervezetet és őrzik az egészséget.

A méz energetizáló és gyógyító hatása már nagyon régóta ismert. Őseink megtapasztalták, hogy a méz fertőtlenít, erősít, nyugtat, jót tesz az emésztésnek, hasés vizelethajtó és még számos egyéb betegség esetén is eredményesen tudták alkalmazni. Az ókori Egyiptomban mézben tartósították a holttesteket, így hasznosították a méz baktériumölő hatását. Vágásokra és sebekre is mézet öntöttek a baktériumölő hatása miatt, és mézzel kezelték az emésztőszervi, vese-, szem- és bőrproblémákat is.

Mezopotámiában, a legősibb civilizáció otthonában a mézet a keringés javítására használták, szem- és fülgyulladásra és nőgyógyászati problémákra. A görög-római korban ismert volt sebgyógyító, erősítő hatása, az az erénye, hogy puhává teszi a bőrt, és használták bélfertőzés és fülfájás esetén is.

Az iszlám kultúrában a méz mindig is fontos volt, ahogy napjainkban is az. Nemcsak azért, mert egészséges és megfelelő táplálék, hanem mert ismerték a gyógyhatását is, például ez volt az egyik első orvosság a tuberkulózisra.

Indiában a tej és méz alapú étrend fontos helyet foglalt el már a legrégebbi, védikus orvoslással foglalkozó könyvekben is, és ők is felismerték a méz számtalan gyógyító hatását. Amerika őslakosai úgy gondolták, hogy ez a táplálék képes energiát adni a betegeknek, használták bőrbetegségekre, de leginkább sebesülések, légzőszervi, emésztési és vizelési problémák esetén alkalmazták.

Az afrikai törzsi hagyományokban a méz mindig fontos szerepet játszott és játszik még ma is, fertőzések, gyulladások, láz, törés és kígyómarás esetében használják.

Nálunk, főleg a paraszti kultúrában a méz különleges táplálék, már nagyon kis gyereknek is adták erősítőszerként. Főleg légúti megbetegedéseknél és légzőszervi fertőzéseknél használták.

Sokkal több mint étel

Magas energiatartalma miatt (320 cal 100 g) kivételes élelmiszernek tartják, természetes “fűtőanyagként” működik akár rövid távú, akár hosszú távú fizikai igénybevétel során. A mézben található glükóz gyorsabban bejut a keringésbe, mint a fehér cukorban található szacharóz, annak az anyagnak köszönhetően, amely a felszívódásban segít, így gyorsan átalakul hasznosítható energiává.

Ideális lenne gyakran fogyasztani, de legalább az őszi-téli időszakban reggelire, amikor ezzel helyettesíthetjük a finomított cukrot. Ez utóbbi ugyanis híján van a létfontosságú anyagoknak, bármennyire is próbálnak rávenni minket a reklámok a cukorfogyasztásra.

A méz viszont értékes anyagokat tartalmaz, amelyek sokkal összetettebbek, mint a cukorban található egyszerű glucid. A fehér cukorral ellentétben a méz nem borítja fel az anyagcserét, mivel többek között többféle B-vitamint, főleg B1-vitamint tartalmaz, amely az enzimekkel együtt különleges hatással van a cukrokra (diasztázra, invertázra és a glükóz-oxidázra), és sokféle nyomelem is található benne, amelyek enzimkatalizátorként működnek.

Számos, nálunk is végzett felmérés szerint, a méz fogyasztása gyorsítja a lábadozók gyógyulását, segíti az emésztést és a gyerekek növekedését. Több klinikai vizsgálat azt mutatta ki, hogy elősegíti az ásványi sók, főleg a kalcium és a magnézium bejutását és beépülését a szervezetbe.

Erről az is tanúskodik, hogy nem borítja fel a zsírok metabolizmusát, tehát nem okoz folyamatos súlynövekedést, mivel a fehér cukortól eltérően ez nem üres energia, hanem segíti az anyagcserét és a tápanyagok felszívódását.

Felismerték azt is, hogy a méz segít megnyugtatni az idegrendszert, segíti az emésztést azáltal, hogy szabályozza a bél baktériumflóráját, antibakteriális és antibiotikus hatása is van, és a szív- és érrendszeri betegségek esetén is jót tesz.

Jól ismert nyugtató, lázcsillapító, vizelethajtó, vérszegénységgátló hatása is. A méz tehát sokkal több mint táplálék, valóságos gyógyszernek tekinthetjük. Nem véletlen, hogy sokan állítják, hogy a méz lassítja az öregedést és a test működésének gyengülését.

912
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

Mentés

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

560
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát? [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]

 

Mentés