Mentés

Így legyen egészséges a gyerekek ebédje

1883
HOZZÁSZÓLÁS:

A gyümölcsöt, répaszeleteket, tonhalsalátás szendvicset és házi készítésegészséges ebédű kekszet tartalmazó csomagolt ebéd átsegíti a gyereket a délutáni energia hullámvölgyön.

Sok iskolában, főleg az általános iskolákban, a gyerekeknek nem adnak főtt ebédet. Ez azt jelenti, hogy a szülők feladata egészséges ebédet, mondjuk szendvicset csomagolni a nebulónak.

Mit tartalmazzon a gyerekek ebédje?

Az ebéd, amely segít átvészelni a mozgalmas délutánt, sok fehérjét tartalmaz, például száraz pulykamellet, kemény tojást, sovány sajtot, tofut vagy mogyoróvajat.

Mentés

A fehérje nemcsak segíti a szövetek gyarapodását, de éberen is tartja a gyermeket.

Ezzel szemben a szénhidrátokban gazdag étel csak elálmosítja, és így tovább rontja az amúgy is természetesen lelassuló bioritmus hatását a délután közepén.

Az ideális ebéd komplex szénhidrátokat is tartalmaz a hosszútávon felszabaduló energia miatt, például teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, és zsiradékok is vannak benne az erőnlét megőrzése céljából: használjunk például olívaolajat a kenyér megkenéséhez vagy a csomagolt saláta megöntözéséhez.

Az ebédnek egy doboz kalciumban gazdag joghurtot is magában kell foglalnia, esetleg kalciumozott szójatejet, illetve tahinikrémet.

A zsírok is fontosak!

Az ebéd zsírtartalma ne legyen olyan alacsony, hogy az éhség jóval vacsora előtt jelentkezzen, de legyen elég alacsony ahhoz, hogy az étel egészséges legyen.

Bár még mindig folyik a vita arról, hogy legfeljebb mennyi zsírt tartalmazhat a gyerekek étrendje, de törekedjünk a 20-25%-os zsírtartalomra.

Ez azt jelenti, hogy ha a gyerek 2000 kilokalóriát fogyaszt el naponta, akkor abból 400-500-at zsírból kellene megkapnia. Hogy fogalmat tudjunk alkotni a mennyiségről: 30 g brazil mogyoró, 30 g cheddar sajt és 60 g bőrével együtt sült csirke körülbelül 400 kilokalória.

Kerüljük a cukrokat!

Az ebédben semmiképpen nincs szükség sok cukortartalmú ételre – ha kellenek egyáltalán.

Amikor a gyerekeknek kevés idejük van, siettükben a cukros ételt választhatják, és meghagyják a tápláló szendvicset, ami néhány órával később komoly energiahiányhoz vezet majd, amikor a cukor lebomlik.

Ha csomagolunk édességet, válasszunk olyasmit, aminek van tápértéke, például házi gyümölcs- vagy zöldségkenyeret vagy mazsolás, zabpelyhes kekszet.

Legyünk realisták az ebéd mennyiségét illetően: a gyerekeknek gyakran nem jut sok idejük az evésre az iskolában. Ezért is fontos a délelőtt közepén a tízórai. A kicsi gyerekek egyébként gyakran nem is bírnak ki egy egész délelőttöt anélkül, hogy megéheznének.

1883
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

Mentés

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

560
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát? [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]

 

Mentés