Mentés

Hogyan érhetjük el az igazán mély ellazulást?

1071
HOZZÁSZÓLÁS:

A relaxáció megnyitja az utat belső világunkba. Ez az újabb mélység kéjérzéssel, esetleg belső világossággal társulhat.relax

Hogyan érhetjük el ezt?

Mindenekelőtt megvalósítjuk a savászanát, azután hagyjuk a légzést spontán állapotában, azaz nem avatkozunk be. Nem könnyű dolog, minduntalan rajtakapjuk magunkat, hogy mégis változtatunk rajta.

A légzésnek nyugodtnak, „békével teltnek” kell lennie. Ezt megkönnyíthetjük a burmai módszerrel. Lényege: a köldök és a szegycsont közötti területre figyelve azt tapasztaljuk, hogy ez a részünk fel és alá mozog, és csak erre a mozgásra figyelünk. Mikor már elérkeztünk odáig, hogy a kilégzés – mint általában – kétszer olyan hosszú, mint a belégzés, néhány másodpercig megállítjuk a légvételt, figyelmünket a plexus solarisra, a napfonatra koncentrálva. (Ez az idegfonat a köldöktől jobbra kétujjnyira és ez alatt ugyancsak kétujjnyira található; fontos energetikai, kedélyéleti központunk.)

Mentés

Ezt többször megismételjük, és tapasztalni fogjuk, hogy lassanként minden tetszőleges izmunkat tetőtől talpig el tudjuk lazítani, vele összeköttetést teremteni, és így befolyásolni. A relaxációt legjobb alul kezdeni, a lábujjakon, majd a sarkon és bokán át fokozatosan haladni felfelé, ízületről ízületre, a térden, csípőn, hason át a derekat és a gerinc legalsó részét, majd a gyomortáj izmait ellazítani, feljebb jutva a mellkast és bordákat, szóval a törzset, a hát felső részével együtt, majd a torkot, arcizmokat.

Az arcot az alsó állkapoccsal kezdjük. Lényeges, hogy ne próbáljunk „igazítani”, tehát közben meg se moccanjunk. Az alsó állkapocsra különösen ügyeljünk, ne szorítsuk össze fogainkat, hogy az állunk – csukott száj mellett – ereszkedjék le saját súlyánál fogva. Vigyázzunk, hogy a nyelvünk is laza legyen!

Fontos a szem lazítása és a homloké. Innen térünk át a kéz ujjaira, a csuklóra, alkarra, könyökre, majd a felkar izomzatára, a vállra és a tarkóra. Most következik az ismétlés: újra kezdjük a lábujjakon, és ugyanilyen sorrendben haladva felfelé ellenőrizzük, nem feszült-e meg újra valamelyik izom. Itt a türelem a legfőbb erény, mert nem árt még egy harmadik ellenőrzés sem.

Ezután figyeljük meg, hogy érezzük-e egész testünk súlyát! Ez a siker kritériuma. A föld vonzerejét kell ilyenkor világosabban érezni, mint bármikor. E nehézségérzetnek fokozódnia kell figyelmünk folyamán. S ekkor áll be az az érzés, mintha testünk már nem lenne, és anyagtalanná váltunk volna. Ez a lebegés állapota.

Persze a tökély elérése csak hosszú hetek gyakorlása után lehetséges, bár vannak, akik korábban elérik. Tudjuk, hogy Napóleon napjában többször visszavonult ez állapot gyakorlására, és mindig jelentősen felfrissülve folytatta munkáját. Innen érthető, hogy elég volt neki napi kétórai alvás, mert tapasztalat szerint ez a mély relaxáció, amely nem csupán fizikai, hanem pszichikus is, új világba vezeti a gyakorlót, szinte a csodák világába, ahol a hatha jóga átvezet a rádzsa jógába!

Ez állapotból úgy kell visszatérnünk a hétköznapi életbe, hogy szemünket jól megdörgöljük, tenyerünket összekulcsoljuk, nyújtózkodunk, ásítozunk, mint amikor mély álomból ébredünk.

E mély relaxáció eléréséhez időre van szükség. De ha ez hiányzik, ne mulasszunk el naponta többször egy-két percet szánni a könnyebb relaxációra, mert minden ellazulás életünket segíti, akármilyen tevékenység közepette.

1071
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

Mentés

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

560
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát? [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]

 

Mentés