Mentés

Miért és hogyan kerüljük el a transzzsírokat?

363
HOZZÁSZÓLÁS:

Az utóbbi években az élelmiszerekkel kapcsolatos egyik legnagyobb ijedelmet a transzzsírokról érkező hírek keltették. Ezen vegyületek egy élelmiszer-ipari eljárás, a hidrogénezés – keményítés során keletranszzsiroktkeznek, amelynek célja, hogy a folyékony olaj keménnyé, de kenhetővé váljon, szobahőmérsékleten is stabil maradjon, illetve hogy sütés-főzéskor vaj és zsír helyett lehessen használni.

Miért veszélyesek?

Eredetileg úgy gondolták, hogy a hidrogénezett növényi olajok a telített zsírok egészséges és olcsó alternatívái lesznek. Ez azonban óriási tévedésnek bizonyult, mivel kiderült, hogy transzzsírokat tartalmaznak, melyekből naponta 5 g elfogyasztása hosszú távon 30%-kal növelheti az agyér-elmeszesedés, a koszorúér-elzáródás vagy a szívinfarktus kialakulásának a kockázatát.

Mire a tudomány felfigyelt a transzzsírok egészségre káros hatásaira, addig azok mindenütt elterjedtek, és az élelmiszeripar kulcsfontosságú összetevőkben kezdte alkalmazni ezeket a vegyületeket.

Mivel egészségromboló hatásukat egyre több tudományos adat igazolja, és a veszélyek nyilvánvalóvá váltak, a gyártók mind nagyobb hangsúlyt helyeznek a transzzsírmentes vagy csökkentett transzzsírtartalmú élelmiszerek előállítására.

Mentés

Nyugaton és hazánkban is van már rá példa, hogy egyes cégek fokozatosan kivonják termékeikből a vegyületet. Legnagyobb mennyiségben pékárukban, mélyhűtött élelmiszerekben, chipsekben és egyes margarinokban fordulnak elő.

Hogyan kerülhetjük el a transzzsírokat?

  • A gyorsbüfében a rántott csirkés szendvics, a sütött húsokat, a sült krumplit amennyiben lehet mellőzzük, hiszen nehéz megmondani, hogy miben sütötték azt ki.
  • A transzzsírok egyre nyilvánvalóbb veszélyei miatt mindenkinek ajánlatos átértékelnie étrendjében a hidrogénezett növényi olajokból készült margarinok és szendvicskrémek szerepét. Teljesen persze nem kell elfeledkezni róluk, hiszen e termékek olívaolajjal készült, egészséges változatai egyszeresen telítetlen lipideket, sőt, hozzáadott Omega-3 zsírsavakat is tartalmaznak, tehát védik a szívet és az érrendszert.
  • Iktassunk be étrendünkbe olyan zöldségeket és gyümölcsöket, mint pl.: a hagyma, alma, bogyós gyümölcsök, káposzta, brokkoli. Ezek telis-tele vannak flavonoidokkal, egyéb antioxidáns vegyületekkel.
    A hagyományos étolajok, főzőolajok helyett használjunk természetes kókuszolajat, olívaolajat, melyek ún. “jó zsírokat” is tartalmaznak.
363
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

Mentés

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

560
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát? [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]

 

Mentés