Mentés

“Az élet rövid… A futástól kicsit hosszabbnak tűnik.”

1046
HOZZÁSZÓLÁS:

A futás – és most nem a nagy terhelést jelentő, magas intenzitással végzett edzésre gondolunk – népszerű tevékenység. Nem igényel komoly felszereléseket, kevés tér és időbeli korlátja van, ráadásul az egészség megőrzése szempontjából is lényeges tevékenység: kitartóbbá, edzettebbé, ellenállóbbá tesz, mi több, javít a hangulaton is.

Ahogy egy örök érvényű futóbölcsesség is mondja, “Az élet rövid… A futástól kicsit hosszabbnak tűnik.”  – Milyen igaz!Futás

A futás, kocogás segíti a zsírégetést

A futás serkenti a zsírbontó enzimek termelését. A szénhidrátbontó és zsírbontó enzimek aránya a lusta testben 10:1, az átlagosan edzettben 5:1, az edzettben 2:8. Szellemi foglalkozásúak, akik hosszú ideig, évtizedekig elhanyagolják izmaikat, szinte már csak szénhidrátot égetnek. A futás a cukor helyett zsírbontásra állítja át minden izomsejt enzimrendszerét.

“Magától jön a helyes táplálkozás”

Mentés

A futó ízlése szükségszerűen megváltozik: több szénhidrátot, fehérjét, gyümölcsöt és zöldséget, kevesebb zsírt és hús eszik. Okosabb dolog futni, mint táplálkozástani könyveket olvasni. A buddhizmus felismerése rejlik mögötte: “Ha valami fontosat akarsz az életben, ne a közepébe célozz, hanem mellé. És eltalálod.” Vagyis: ne a táplálkozással foglalkozzunk, hanem fussunk – és ösztönösen helyesen fogunk étkezni.

Erősíti a szívet és az izmokat

A futás erősíti a szívet. Ha nem terheljük meg szervezetünk motorját, akkor normális esetben naponta 100 000-szer ver. Így tehát éjjel is kemény munkát végez. Megkönnyíthetjük azonban a dolgát. A futás ugyanis 75-ről 55- re csökkenti a nyugalmi pulzusszámot. Azaz a szív 30.000 dobbanást spórol naponta, ami évente 10 millió. A futástól szívünk takarékosabban működik, és ezért tovább ver.

Megelőzhető lenne a csontritkulás?

Ugyanis minden lépéssel erősödik a csontozat, kalcium épül be. Ez csökkenti az oszteoporózis (csontritkulás) kockázatát. Mert ha nem terheljük a csontjainkat, kimosódnak belőlük az ásványi anyagok.

Tudta-e hogy a futás során új vérerek keletkeznek?

Ha terheljük izmainkat, négyszer annyi véreret növeszthetünk. Ekkor jól kidolgozott, teherbíró izmokról beszélünk. A sok ér segítségével optimálissá válik a tápanyag- és oxigénellátás. Ha az erek már elmeszesedtek, újak nőnek, és kielégítő vérellátást biztosítanak.

Csökkenti a koleszterinszintet?

A megfelelő testmozgásról úgy tartják, hogy önmagában segíti a koleszterin normalizálását. A futóedzés alatt a trigliceridek (vérzsírok) mennyisége csökken, a HDL (jó)-koleszterin mennyisége megnő.

Csökken a húgysavszint

A futás megóv a köszvénytől , mert a húgysav nem tud tűhegyes kristályok formájában kicsapódni. A kristályok egyébként ingerlik az ízületeket, vagy károsítják az erek belső falának védőrétegét, ami végül arterioszklerózishoz (érelmeszesedés) vezet.

A futás stresszoldó

Sajnos nem nem tudunk minden bosszúság után egy kört futni, de naponta legalább egyszer valahogy el kellene égetnie a felgyülemlett stresszhormonokat!  Az adrenalin ugyanis barázdákat váj az erek falába, porózussá téve azokat. A futás kikapcsol, javít a mentális hangulaton, segít a feszültségek levezetésében.

1046
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

Mentés

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

560
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát? [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]

 

Mentés