Mentés

A szénhidrátok szerepe az egészséges táplálkozásban

856
HOZZÁSZÓLÁS:

A szénhidrátok, elsősorban, tápanyagként, és energiaforrásként jelentősek. A növények szén-dioxidból és vízből napfényenergia segítségével állítják elő a szénhidrátokat, miközben oxigént is termelnegolden wheat and studio isolatedk.

Miért nélkülözhetetlenek a szénhidrátok?

Az emberi szervezet számára a legfontosabb szénhidrát a glükóz, amely hét szénatomból álló cukor. A glükóz központi szerepet játszik az anyagcserében.

Az energiaellátást is biztosítja, hiszen a szénhidrátok egy része glikogén formájában raktározódik a májban és a vázizomzatban. Edzett ember nagyobb glikogén-tartalékkal rendelkezik, ám általában másfél órányi erős fizikai igénybevétel után ez elfogy, és megkezdődik a zsírraktárak bontása: Ilyenkor érezzük, hogy holtponthoz érkeztünk, mivel a zsírokban tartalékolt energia felszabadítása több oxigént igényel.

Mentés

A természetben a szénhidrátok összetett és egyszerű formában fordulnak elő.
Az összetett szénhidrátok közül a keményítő a legfontosabb táplálékforrásunk. Nagy mennyiségben található a gabona, rizs, burgonya, és hüvelyesfélékben.
Egyszerű szénhidrát a gyümölcscukor, amely képes befolyásolni a szervezet vércukorszintjét.

Szükségünk van a cukorra is?

A legjobb az lenne, ha száműznénk az egyszerű cukrok fogyasztását az étrendünkből, erre azonban a legtöbben képtelenek. Orvosok azt mondják, hogy napi 10 g cukor fogyasztása még elfogadható... – Ennyit tartalmaz két kiskanál kristálycukor, öt kocka csokoládé vagy négy szelet rágógumi.

A napi szénhidrátszükségletet átlagosan 300- 400g, de úgy is mondhatnánk, hogy az össz. energiaforrás 50%-át kell szénhidrátokból biztosítanunk. Erre legalkalmasabbak a gabonafélék, a hüvelyesek, a burgonya, vagy a különböző zöldségek.

A szénhidrátokkal tudunk rostanyagokat bevinni a szervezetbe. Mivel a növényi rostok nagy részét szervezetünk képtelen megemészteni, ezért sokáig teljesen feleslegesnek tartották fogyasztásukat. Az utóbbi időben azonban felfedezték,hogy közvetve ugyan, de fontosak.

A rostok szerepe

A növényi rostok összetett szénhidrátok, fő képviselőjük a cellulóz. A rostok nagy felülettel rendelkeznek, igen jó a vízkötő képességük, a belekben megdagadnak és fokozott mozgásra késztetik az emésztőrendszert, ezáltal a táplálék hamarabb halad végig a belekben és gyorsabban ürül ki. Ennek nemcsak emésztésserkentő hatása van, a táplálékkal a szervezetbe került méreganyagok is korábban távoznak.

Rostokhoz könnyen hozzájuthatunk a teljes őrlésű gabonafélék, barna kenyér, hántolatlan rizs, a manapság oly divatos müzlik és/vagy a nyers gyümölcsök fogyasztásával. A napi ajánlott rostbevitel 25-30 g.

A rostok fogyasztásakor mindenképpen nagyobb mennyiségű folyadékot kell magunkhoz venni, ha ezt elmulasztjuk ellentétes hatást érünk el, a rostok megrekednek a bélrendszerben. A túlzott rostfogyasztástól is óvakodni kell, hiszen az emésztési panaszokat, puffadást eredményezhet.

856
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

Mentés

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

476
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát? [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]

 

Mentés